איך מתחילים?

ידע הוא כוח

מחקר עדכני הראה כי 84 אחוזים מכלל הנשים בהריון מודעות ליתרונות הבריאותיים של ההנקה, וכי 70 אחוזים מהן מתכוונות להיניק (מקור: Infant Feeding Study 2005, בעריכת Office of National Statistics [אנגליה]). נשים רבות מחפשות מידע בתקופת ההריון, כדי לדעת למה לצַפות וכדי להיות מודעות לקיומם של מקורות תמיכה וסיוע בהנקה. חלקן קוראות על הנקה בספרים ובכתבי עת, או צופות בסרטי וידאו ו-DVD על הנקה כדי להיות מוכנות ככל האפשר. אחרות משוחחות עם מדריכת הנקה או יועצת הנקה מוסמכת או משתתפות בקורס הכנה להנקה, נפגשות עם חברות שמיניקות או בקבוצת הנקה מאורגנת. כך הן מקבלות הזדמנות לשאול שאלות ואולי אף לפגוש את מומחית ההנקה שתוכל לסייע להן אחרי הלידה. כדאי מאוד להשיג מידע על מדריכה או יועצת שתוכלי להתקשר אליה במקרה שתזדקקי לעזרה או לתמיכה, בעיקר בשבועות הראשונים שבהם את לומדת להיניק.

תנוחה נוחה

לתנוחה נכונה, או מיצוב (positioning) של האם והתינוק, ובעיקר לחיבור הנכון של התינוק אל השד, יש חשיבות עצומה, משום שביכולתם למנוע כאבים בפטמות ובעיות באספקת החלב. לרוב האמהות נוח להיניק בישיבה זקופה או בשכיבה במיטה, או בישיבה על כורסה, ספה או כסא נדנדה. אמהות רבות מגלות שבימים הראשונים יותר נוח להיות בתנוחה שבה החיק שלהן שטוח, אם על-ידי הגבהת הרגליים או בישיבה על כר. יש אמהות שמרימות את התינוק לגובה השד, ואחרות בוחרות בגישת ההנקה הטבעית של אחיזת התינוק לרוחב גופן. תנוחות ההנקה הנפוצות ביותר הן לרוחב החיק, או כשרגלי התינוק מאחורי האם.

לרוחב החיק – תנוחת העריסה (cradle hold) – ראש התינוק נח בקפל המרפק שלך או על אמת היד שלך, כשכל גופו פונה אל גופך, והוא נתמך על-ידי אותה הזרוע מתחת לגבו, כשכף ידך על הירך או הישבן שלו.

עריסה הפוכה (cross-cradle) – תנוחת המעבר – התינוק נתמך בגובה השדיים על-ידי הזרוע הנגדית לשד שאותו את מציעה. המרפק שלך על ישבן התינוק כשאמת היד לאורך גבו. כף היד שלך על הגב העליון של התינוק, כשהאצבעות והאגודל משני צדי העורף. האצבע המורה שלך תומכת בבסיס הראש מתחת לאוזן.

רגליים מאחור – תנוחת כדורגל (rugby hold) – התינוק שוכב על צידו בין צד גופך לבין זרועך הכפופה, כשרגליו מאחוריך. כתפי התינוק, עורפו ובסיס ראשו נתמכים בכף ידך, מה שמאפשר לידך הנגדית לתמוך לפי הצורך בשד שממנו את מיניקה.

בכל תנוחה שתבחרי, ודאי כי ראש התינוק וגופו נמצאים מול השד, ועזרי לו להגיע אל השד כשהסנטר תחילה, כשאת מכוונת את הפטמה לעבר תקרת הפה בזמן שהפה פעור לרווחה. כדי להיות מחובר היטב לשד, התינוק אמור להכניס חלק נכבד מרקמת העטרה (שצבעה כהה יותר) אל תוך פיו כשהוא פתוח רחב. מיצוב נכון (שבו הפטמה נכנסת עמוק לתוך פי התינוק וכך היא מוגנת בחלק האחורי של הפה) יכול להקל על כאבים בפטמות ולעזור לוודא שתינוקך יקבל את כמות החלב המתאימה.