5 עצות לטיפול בתינוק בוכה

5 עצות לטיפול בתינוק בוכה, או:

איך לגרום לתינוקכם להפסיק לבכות?

תינוקות יכולים לבכות מסיבות רבות אך כיצד אנו, כהורים טריים, נדע בדיוק מה מפריע לו? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם בימים הראשונים עם הגעתו הביתה.

 

מערכת העיכול: האכלה וגזים

במקרים רבים תינוקות בוכים אם אכלו יותר מדי או לחילופין, שלא אכלו מספיק. אמנם במהלך ההנקה קשה לשער בדיוק כמה אוכל התינוק ולכן כדאי לדאוג שכל הנקה תארך בין רבע שעה עד חצי שעה. חשוב להחליף בין השדיים לאחר כל ארוחה. כל תינוק אוכל כמות אחרת בזמן ארוחה ולכן לכל תינוק יש את זמני ההאכלה  שלו, החל מכל שעה וחצי ועד לכל ארבע שעות.

במידה ותינוקכם בוכה ועברו כשעתיים מסיום הארוחה האחרונה אפשר לנסות להרגיעו בעזרת הנקה. אם הוא בכל זאת ממשיך לבכות נסו דרכים אחרות: לשנות תנוחה, לוודא שהטיטול  יבש, לבדוק שמא קר לו או חם לו, או כל דבר אחר שיכול לעזור להרגיעו. סיבה נוספת היכולה לגרום לבכי היא גזים (או "קוליק" בשפה מקצועית). גזים הינה תופעה נפוצה אצל תינוקות החל מהשבוע השני ועד גיל 3 חודשים.  

טיפ: ניתן לנסות לעסות את בטנו ברכות עם כיוון השעון ולהחזיק אותו על הידיים עם בטנו על הזרוע או מושענת כל הכתף.                                                                                                                                              ישנן תרופות רבות להקלה על כאבי הגזים. הורים רבים טוענים שהן יעילות מאוד למרות שאין לכך כל הוכחה מדעית. במידה ומחליטים לנסות מוצר מסוים חשוב להישמע להוראות היצרן ולתת לו תקופת נסיון של לפחות שבוע.

חשוב לזכור שהנקה היא ההאכלה המומלצת ביותר לתינוקות. אמנם אם הדבר אינו אפשרי ניתן להשתמש במקומה בתחליפי החלב השונים, אך בכל מקרה כזה כדאי להתייעץ עם רופא או עם צוות רפואי בטיפת חלב.

 

 טמפרטורת התינוק

בשל קשיי התינוקות לשמור על חום גוף קבוע צריך להיות קשובים מאוד לטמפרטורה של התינוק. הטמפרטורה התקינה אצל תינוקות היא בין 36.5 לבין 37.5 מעלות צלזיוס וכל חריגה מגבולות אלו צריכה להיבדק.

הדרך המומלצת לבדיקת חום היא בעזרת מדחום חשמלי או מדחום כספית בפי הטבעת. כל שאר מדי החום למיניהם, לדוגמת מד החום המודד באוזן, פחות מהימנים.

במידה וטמפרטורת התינוק צונחת ל36.5 ופחות צריך להלבישו בבגדים מחממים ולשוב ולבדוק לאחר חצי שעה. אם חום הגוף ממשיך לצנוח לתחת ל36 מעלות, או לחילופין- עולה ל38 מעלות או יותר, צריך לפנות בדחיפות לרופא המטפל.

 

 חום גבוה

ניתן לבחור לטפל בחום גבוה בדרכים תרופתיות או בדרכים לא תרופתיות.

במידה והחלטתם לנקוט בטיפול תרופתי כדאי לדעת שמרבית התרופות להורדת חום היום בשוק מבוססות על החומר הפעיל פאראצטאמול. בין תרופות אלו נמצאות: אקמול, אקמולי, דקסמול קיד, אלדולור ולכולן השפעה זהה.  הן יכולות להגיע בצורות שונות כגון סירופ, טיפות או נרות.

הקפידו לא לתת כל תרופה יותר מחמש פעמים ביממה עם רווחים של לפחות ארבע שעות בין מנה למנה ולהישמע להוראות היצרן (יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש).

חשוב: תרופות המבוססות על החומר איבופפרופ, ביניהן נורופן ואדוויל, אסורות לשימוש לתינוקות מתחת לגיל חצי שנה.

במידה וטמפרטורת התינוק עולה על 38 מעלות צלזיוס והחלטתם לנקוט בטיפול לא תרופתי הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:

- עטפו את ראש התינוק במגבת ספוגה מים קרים והמשיכו להרטיבה כל 5-10 דקות.

- הכניסו את התינוק לאמבטיה חמימה עד פושרת לפחות לעשרים דקות ותוך כדי המשיכו להרטיב את ראשו (אין להכניס תינוק לאמבטיית מים קרים).

חשוב: לא לנסות תרופות סבתא שונות כגון מריחת גוף התינוק באלכוהול או בחומץ מחשש להרעלה דרך העור.

אם בדקתם את כל האפשרויות הללו ועדיין לא מצאתם את הסיבה  לבכי כדאי לחפש על גופו של התינוק. אולי יתגלו סימני חבלה שנעלמו מעיניכם, פריחה מציקה או אפילו עקיצה שמגרדת המפריעה למנוחתו.