הנקה והתינוק

כל כמה זמן עלי להיניק?

החלב הראשון שתינוקך יונק אחרי הלידה הוא קולוסטרום; חלב שצבעו יכול להשתנות מצהוב לימון חיוור לכתום כהה. זהו המזון המושלם לתינוקך וההנקה הראשונה חשובה מאוד. הקולוסטרום מגיע בכמויות קטנות (בממוצע 37 מ"ל ב-24 השעות הראשונות, והכמות גדלה בהדרגה ככל שהתינוק יונק יותר), כי גודל הקיבה של היילוד הוא כגולת משחק (בהנקה ממוצעת הוא יונק 7-14 מ"ל. כפית שווה 5 מ"ל). כשהחלב הבשל מגיע, ביום השלישי עד החמישי אחרי הלידה, בטן התינוק גדֵלה כדי להכיל את הכמויות הגדלות (כ-500 מ"ל ל-24 שעות, ועד כ-750 מ"ל ל-24 שעות בגיל 3 חודשים). לכן אין כל פלא שהתינוק זקוק בהתחלה להנקות תכופות: כ-8-12 פעמים ב-24 שעות. יש תינוקות שיונקים כמעט ברציפות במשך מספר שעות, ואחר-כך ישנים זמן מה, ושוב חוזרים על דפוס ההנקה התכופה. אחרים יונקים כל 40 דקות בערך, במהלך הימים הראשונים. חלק מהתינוקות ישנוניים בימים הראשונים וצריך לעודד אותם לינוק לפחות אחת לשלוש שעות. ככל שהתינוק גדֵל, כך גדֵלים גם הרווחים בין ההנקות.

סימני רעב

ככל שהקשר שלך עם תינוקך יתחזק, כך תוכלי להתחיל לזהות ולהבין את המחוות הגופניות והסימנים שהוא עושה. כשהתינוק רעב, הוא יכול להכניס את ידיו לתוך פיו, להשמיע קולות מציצה, להוציא את הלשון וללקק, להניע את הראש בתנועה סיבובית בחיפוש אחר השד, הידועה גם כ"נבירה", ולגלות סימני חוסר מנוחה. בכי הוא סימן מאוחר לרעב.

האם תינוקך מקבל מספיק חלב?

יש אמהות שמודאגות מן השאלה אם תינוקן מקבל מספיק חלב. למרות שקשה לכמת במדויק כמה חלב התינוק מקבל מן השד, עליה רצופה במשקל וערנות הן סימן מובהק לכך שהתינוק מקבל מספיק חלב. חיתולים הם מדד טוב נוסף המעיד שהתינוק מוזן היטב. חיתולים רטובים מעידים על שתיה מספקת, וחיתולים עם צואה מעידים שהוא מקבל מספיק קלוריות. בערך ביום הרביעי מהלידה, אמהות ואבות אמורים להחליף לפחות שלושה חיתולים עם צואה קטנה (בגודל מטבע) וכשישה חיתולים רטובים בכל יום.
כשהתינוק גדל, עליכם לראות לפחות חיתול אחד עם צואה גדולה וששה חיתולים רטובים ביום. אבל לתינוקות שונים יש דפוסים שונים.חיתול חד-פעמי רטוב מכיל שתיים-ארבע כפות נוזל; כדאי לך להכיר את תחושת המשקל של חיתול רטוב על-ידי מדידת כמות כזו של מים והרטבת חיתול יבש. צואת התינוק אמורה להשתנות בימים הראשונים, מצבע שחור ומרקם דמוי זפת לצבע ירקרק, ואחר-כך צהוב. צואה זו בגוון צהוב חרדל מופיעה בדרך כלל במרקם דליל ולא מגובש, המזכיר מרק אפונה. אם יש לך שאלות או שאת מודאגת, פני לרופא.

"בלבול פטמות"

שימוש בפטמות מלאכותיות לפני שהתינוק מגיע לגיל שלושה-ארבעה שבועות עלול להקשות על ההנקה. תופעה זו נקראת לפעמים "בלבול פטמות", משום שטכניקת היניקה מהשד ומפטמה מלאכותית שונה לגמרי. יש תינוקות שמתקשים לעבור לסירוגין בין השניים. אם תינוקך חסר מנוחה על השד, כדאי לסחוט מעט חלב עד שיופיע רפלקס שחרור החלב, כדי שהחלב יתחיל לזרום עוד לפני שהתינוק נצמד אל השד, וזה עשוי לעזור לו להישאר מחובר. אפשרות אחרת היא שמישהו יעזור לך על-ידי הזרמת מים רתוחים פושרים או חלב אם שאוב על השד בזמן שהתינוק מתחבר, כדי לספק לו זרימה מיידית ללגימה או שתיים בזמן שהוא "נזכר" איך יונקים.

"שביתת יניקה"

יש תינוקות שמתחילים פתאום לסרב לינוק, אחרי חודשים של הנקה מוצלחת. אם זה קורה לפני שהתינוק הגיע לגיל שנה, לא סביר להניח שמדובר בגמילה עצמית, ובדרך כלל התינוק לא מרוצה מכך. הנקת התינוק בזמן שהוא מנומנם, בתנועה, או כשעורו נוגע ישירות בעורך, עשויה להחזיר אותו אל השד. לעתים יידרשו יומיים עד ארבעה ימים כדי להחזירו ליניקה סדירה. שאיבת החלב בהתאם לתכיפות היניקה הרגילה תעזור לשמור על תפוקת החלב. את החלב השאוב אפשר לתת לתינוק בספל, וכך לעודד אותו לחזור אל השד כדי לקבל ממנו את מזונו.