מה שחייבים לדעת על שקיות חלב אם
השקעת מאמצים רבים לרגע הזה, ואת רוצה את הטוב ביותר עבור התינוק שלך. טבעי שתרצי להמשיך לתת לתינוקך את מתנת הטבע – חלב אם, גם כשאינך נמצאת איתו. אם כבר החלטת לה(ע)ניק את מתנת הטבע המדהימה הזו לתינוקך, רצוי לוודא שמרכיבי התזונה יקרי הערך יישמרו בתנאים הטובים ביותר.
קיבצנו עבורך מידע חשוב אודות שיקולים בבחירת שקיות לאחסון חלב אם, טיפים לאחסון נכון של שקיות חלב אם ושאלות נפוצות לגבי שקיות לאחסון חלב אם. קריאה מהנה!
מה כדאי לדעת בבחירת שקיות לאחסון חלב אם
בבואך להחליט אלו שקיות לאחסון חלב אם כדאי לרכוש, חשוב לשים לב ולזכור את הדברים הבאים:
-
חשוב לבחור בשקיות העשויות מחומר מיוחד המתאים לבוא במגע עם חלב אם לאורך זמן
-
חשוב שהשקיות יהיו עשויות מפלסטיק מיוחד ללא החומר ביספינול - (BPA Free) וכן ללא החומר ביספינול (BPS Free). קראי עוד על סכנות ה BPS כאן.
-
חשוב לבחור שקיות לאחסון חלב אם שעברו עיקור מראש (סטריליזציה)
- מומלץ לבחור שקיות לאחסון חלב אם השייכות למותג מוכר, איכותי ובטיחותי בתחום אביזרי ההנקה
ועל BPS שמעת?
הידעת? חשוב לוודא ששקיות לאחסון חלב אם אינן מכילות ביספינול - (BPS Free) כשהדיווחים על הסכנות של ביספינול - (BPA) החלו לצוף, חלק מהיצרנים חיפשו תחליפים לBPA- בדמות הביספנול - (BPS). למרות שה-BPS שונה מה-BPA מבחינת המבנה הכימי שלה, מתברר שגם ה-BPS עלול להיות מסוכן בחשיפה ממושכת אליו. מחקר* שבוצע באוניברסיטת טקסס הראה שגם החומר BPS (בדומה ל BPA) מחקה את ההורמון מין הנקבי אסטרוגן ובכך עלול לשבש את התפקוד התקין של תאי גוף כלפי אסטרוגן.
* Bisphenol S Disrupts Estradiol-Induced Nongenomic Signaling in a Rat Pituitary Cell Line: Effects on Cell Functions.
René Viñas and Cheryl S. Watson. Environ Health Perspective v.121(3); Mar 2013.
טיפים לאחסון נכון של שקיות חלב אם
-
יש לוודא שלא ממלאים את השקית מעבר לכמות המקסימלית המותרת
-
חשוב לשמור מעט מקום לאוויר בתוך השקית לפני הסגירה וזאת לצורך השארת מקום להתרחבות החלב בעת ההקפאה.
-
עדיף להקפיא את השקיות כשהן שוכבות ולא כשהן עומדות. אם את מאחסנת במקפיא שקית אחת על גבי שקית אחרת, רצוי לשים טישו / נייר מטבח בין שקית לשקית. [הקפאה במצב שוכב מאפשרת פיזור הומוגני יותר לחלב וכן הפשרה מהירה יותר].
-
מומלץ לאחסן את השקיות שבמקפיא בתוך כלי נפרד בעל משטח חלק ולא ישירות על גבי המשטח של המקפיא. זאת על מנת להגן על השקיות משפשוף וחיכוך עם מוצרים אחרים שבמקפיא.
-
מומלץ לוודא שלא דוחסים את שקית החלב במקפיא במקום צר וצפוף ושמוצרים אחרים במקפיא לא יתחככו בשקית החלב. רצוי מאד שהשקיות יהיו מסודרות במקפיא ולא אחת על גבי השנייה.
-
במידה והשקית מיועדת לשימוש בתוך כ 3- 4 שעות ניתן להפשירה מחוץ למקרר בטמפרטורת החדר. במידה והשקית מיועדת לשימוש מעבר ל 4 שעות הקרובות יש להפשירה במקרר.
-
רצוי להפשיר את השקיות כשהן בשכיבה. להפשרה מהירה יותר, ניתן להפשיר את השקית תחת זרם מים פושרים. לא מומלץ להפשיר את השקיות בתוך כלי עם מים.
-
אין להשתמש במים חמים מאד או רותחים על מנת להפשיר את החלב.
- אין להשתמש במיקרוגל על מנת להפשיר את החלב (חימום מסוג זה הורס את הרכיבים התזונתיים החשובים שבתוך חלב אם).
אחסון חלב אם: שאלות נפוצות
אם את מניקה וחוזרת לעבודה או מחפשת קצת יותר גמישות, את כנראה שוקלת להשתמש במשאבת חלב ואולי את כבר משתמשת במשאבת חלב אם. בכל מקרה, ברגע שתתחילי לשאוב, חשוב לדעת איך לאחסן חלב אם בבטחה; באילו מכלים מומלץ לאחסן חלב; לכמה זמן מומלץ לאחסן ועוד. קיבצנו עבורך מספר שאלות נפוצות בתחום כדי לעשות קצת סדר.
באיזה סוג מיכל כדאי להשתמש כדי לאחסן חלב אם?
קודם כל חשוב מאד לפני כל התעסקות עם חלב אם לשטוף את הידיים במים וסבון. הבחירה הנוחה ביותר לאחסון חלב אם היא להשתמש במכלים קשיחים העשויים פלסטיק מיוחד המתאים לבוא במגע עם חלב אם לאורך זמן. עבור מי שמחפשת פתרון לכמויות חלב יותר גדולות ניתן להשתמש בשקיות פלסטיק מיוחדות לאחסון חלב אם. חשוב לדעת לא כל שקית או בקבוק מתאימים לאחסון חלב אם. חשוב לוודא שהפלסטיק ממנה עשויה השקית או הבקבוק אינה מכילה חומרים רעילים כגון ביספנול-A (BPA). כשהדיווחים על הסכנות של ה-BPA החלו לצוף, חלק מהיצרנים חיפשו תחליפים לBPA- בדמות הביספנול-S (BPS). למרות שה-BPS שונה מה-BPA מבחינת המבנה הכימי שלה, מתברר שגם ה-BPS עלול להיות מסוכן בחשיפה ממושכת אליו.
חשוב לדעת ששקיות לאחסון חלב אם מיועדות לשימוש חד פעמי.
אין לאחסן חלב אם בשקיות חד פעמיות, בבקבוקים שאינן מיועדות לאחסון חלב אם או בשקיות פלסטיק רגילות המיועדות לשימוש ביתי.
מהי הדרך הטובה ביותר לאחסן חלב אם?
מומלץ מאד לרשום את תאריך השאיבה על גבי מיכל האחסון. לצורך כך כדאי להשתמש בתוויות ודיו עמידים למים. אם החלב מיועד לשימוש במסגרת גן/פעוטון, מומלץ גם לרשום את שם התינוק.
יש להניח את מיכל האחסון בחלק האחורי של המקרר או המקפיא, שבו הטמפרטורה היא הכי נמוכה. אם אין לך גישה למקרר או למקפיא, יש לאחסן את החלב באופן זמני בצידנית מבודדת.
חלב אם מתרחב כשהוא קופא, ולכן יש לשים לב לא למלא מיכלי אחסון עד אפס מקום, אלא לוודא שמשאירים קצת מקום לאוויר כדי לתת לחלב להתרחב.
האם אפשר להוסיף חלב אם טרי (שזה עתה נשאב) לכלי עם חלב אם שכבר מאוחסן?
ככלל, לא מומלץ להוסיף חלב טרי לחלב שכבר נשאב ומאוחסן. יחד עם זאת, אם מדובר בחלב אם שנמצא במקרר או במקפיא ושנשאב עוד באותו יום, מספר שעות קודם לכן, כן ניתן להוסיף אליו את החלב הטרי. במקרה כזה, לפני הוספת החלב הטרי לחלב הקיים, יש לקרר תחילה את החלב הטרי במקרר או בצידנית עם שקיות קרח ביסודיות לפני הוספתו לחלב הצונן או הקפוא (אסור להוסיף חלב חם לחלב קפוא, כי זה עלול לגרום לחלב הקפוא להפשיר באופן חלקי).
לכמה זמן ניתן לשמור חלב אם במקרר או במקפיא?
משך הזמן בו ניתן לשמור חלב אם תלוי במקום האחסון:
טווחי זמן מומלצים לאחסון חלב אם בהתאם למקום האחסון והטמפרטורה עבור תינוקות שאינם פגים (על פי אתר משרד הבריאות, יוני 2011)*
אופן האחסון |
טמפרטורה |
משך אחסון מומלץ |
משך אחסון אפשרי |
הערות |
---|---|---|---|---|
טמפרטורת החדר |
○ C 29 – 16 |
4 – 3 שעות |
עד 6 שעות |
- |
צידנית אטומה עם קרחום |
- |
- |
עד 24 שעות |
יש לשמור על מגע רציף בין הקר-חום לכלי עם החלב, ולהעביר למקרר בהקדם האפשרי |
חלב טרי במקרר |
○ C 4 או פחות |
3 ימים |
5 – 8 ימים |
יש לאחסן בחלק האחורי של המקרר |
חלב שהוקפא ומופשר במקרר |
○ C 4 או פחות |
- |
עד 24 שעות |
יש לאחסן בחלק האחורי של המקרר |
במקפיא בעל דלת נפרדת או במקפיא נפרד (הקפאה עמוקה) |
○ C 4 או פחות |
6 חודשים |
עד 12 חודשים |
יש לאחסן בחלק האחורי של המקפיא |
*מבוסס על: ABM Clinical Protocol No. 8, March 2010
אחסון חלב אם לאחר ההפשרה:
אופן האחסון |
טמפרטורה |
משך אחסון מומלץ |
---|---|---|
מיכל אטום שלא נפתח |
C ○ 4 או פחות |
עד 24 שעות |
מיכל לאחר הפתיחה |
C ○ 4 או פחות |
עד 12 שעות |
חשוב: הנחיות לאחסון חלב אם עשויות להיות שונות עבור פגים, תינוקות חולים או מאושפזים. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ גם עם גורם מקצועי כגון רופאת ילדים או אחות טיפת חלב.
מהי הדרך המומלצת להפשרת חלב אם קפוא?
קודם כל ההמלצה היא להפשיר את חלב הישן קודם. הדרך המומלצת להפשרת חלב אם היא להניח את המיכל הקפוא במקרר לילה לפני שמתכוונים להשתמש בו. אם מדובר בשקית לאחסון חלב אם, מומלץ להניח את השקית בתוך קערה נקייה בתוך המקרר (כדי להימנע ממקרה לא נעים בו החלב הקופא נוזל בעת ההפשרה).
במקרה ורוצים להפשיר את החלב בצורה מהירה יותר, ניתן לחמם בעדינות את חלב תחת זרם מים פושרים. לא מומלץ להפשיר את מיכלי האחסון בקערת מים חמים.
חשוב מאד! אסור לחמם חלב אם במיקרוגל או על הכיריים. שיטות חימום אלה עלולות להרוס מרכיבים חשובים שבתוך חלב האם ובנוסף עלולים לחמם את החלב יתר על המידה.
ניתן לאחסן חלב אם שכבר הופשר במקרר (לשים לב שטמפרטורת המקרר C ○ 4 או פחות) עד 12 שעות אם מיכל האחסון כבר לא אטום, או עד 24 שעות אם מיכל האחסון עדיין אטומה ולא נפתחה מאז הוצאתו מהמקפיא.
לפני כל האכלה מומלץ לבדוק את טמפרטורת החלב וכן לטעום מהחלב כדי לוודא שלא החמיץ.
האם לחלב אם מופשר יש ריח או מראה שונה מחלב אם טרי?
הצבע של חלב אם עשוי להשתנות בהתאם לתזונה. לעיתים לחלב אם מופשר יהיה ריח או צבע מעט שונה מחלב טרי הביע, זה עדיין בטוח לשימוש. אם התינוק שלך מסרב לאכול מהחלב המופשר, מה שעשוי לעזור הוא קיצור זמן האחסון, כלומר לשאוף לאחסן לפרקי זמן קצרים יותר.