עצות לאחסון חלב-אם
אנחנו יודעים שעמלת קשה כדי לשאוב חלב לתינוקך, לכן חשוב מאוד לאחסן אותו כראוי במקום בטוח וסטרילי. הנה כמה עצות לאחסון והפשרת חלב שאוב באופן שיבטיח לתינוקך את הטוב ביותר.
באיזה מכל להשתמש?
חלב שאוב במקרר או במקפיא אפשר לאחסן:
- במכל קשיח מפלסטיק או מזכוכית (המיוצר ללא ביספנול A או ביספנול S ואשר מיוצר מחומר מיוחד המתאים לבוא במגע עם חלב אם לאורך זמן) עם מכסה סגור היטב. הקפידי לכתוב על המכל את תאריך השאיבה!
- בשקיות מיוחדות (המיוצרות ללא ביספנול A או ביספנול S ואשר מיוצרות מחומר מיוחד המתאים לבוא במגע עם חלב אם לאורך זמן) כדוגמת שקיות לאחסון חלב אם של לנסינו Lansinoh® Breastmilk Storage Bags.
עצות נוספות לאחסון:
- אין למלא את המכל או השקית עד הסוף - השאירי לפחות 2.5 ס"מ ריקים כדי לאפשר לחלב להתפשט כשהוא קופא.
- לא מומלץ להשתמש בשקיות חד-פעמיות המיועדות לשתיה בבקבוק, כי הסיכון לזיהום גדול יותר. שקיות מסוג זה הן בדרך כלל עמידות פחות ונוטות לדלוף - בוודאי לא תרצי לאבד אפילו טיפה מן החלב היקר!
- סמני את התאריך על מכל האחסון. אם תינוקך מטופל במשפחתון או במעון, הקפידי להוסיף גם את שם תינוקך על התגית.
- אם את שואבת בעבודה ומאחסנת את החלב במקרר משותף, הקפידי לרשום את שמך על המכל או להכניס אותו לשקית (ששמך רשום עליה), כדי שאיש לא יחשוב בטעות שזה חלב רגיל.
- הקפידי לאחסן חלב שאוב קפוא באמצע המקפיא, שם הטמפרטורות הן הכי עקביות. הטמפרטורה בדפנות המקפיא יכולות להשתנות, ובוודאי לא תרצי שהחלב יפשיר חלקית, כי אסור להקפיא מחדש חלב שאוב.
איך לחמם חלב שאוב?
- יש להפשיר ו/או לחמם תחת זרם מים חמימים או בתוך קערה עם מים חמימים או חמים.
- אין להביא את החלב לרתיחה, כי ההרתחה הורסת חלק מהמרכיבים התזונתיים.
- נערי בעדינות את החלב לפני בדיקת הטמפרטורה. הניעור גם מפזר את מרכיב השמנת באופן שווה בחלב. היפרדות החלב לשכבת שמנת ושכבת חלב היא תופעה תקינה. הימנעי מניעור נמרץ מדי, העלול להרוס חלק מהמרכיבים החיים שבחלב.
- אל תשתמשי בתנור או במיקרוגל לחימום חלב שאוב.
איך לאחסן חלב מופשר?
- חלב שאוחסן בהקפאה והופשר אפשר לשמור במקרר עד 24 שעות.
- אין להקפיא מחדש חלב שאוב מופשר!
האם החלב השאוב התקלקל בהקפאה?
במקרים נדירים מאוד, גם אמהות ששאבו והקפיאו את החלב תוך הקפדה על כל ההנחיות מגלות לחרדתן שכל החלב התקלקל. תופעה זו מתרחשת כאשר האם מייצרת חלב עם תכולה גבוהה של ליפאז (lipase), האנזים האחראי לפירוק השומן בחלב. בהתאם לרמת הליפאז בחלב, לפעמים עולה ממנו ריח רע אחרי אחסון במקרר; יש אמהות שמגלות זאת רק אחרי שהחלב שהה זמן מה בהקפאה ואז הופשר. למרבה השמחה, זה לא קורה הרבה, ואפשר למנוע זאת אם הליפאז מתגלה לפני הקפאת החלב.
אנו מציעים לבצע הקפאת מבחן של מספר שאיבות ולהפשיר את החלב השאוב אחרי כשבוע כדי לוודא שלא התקלקל. אם עולה ממנו ריח רע, כדאי להרתיח את החלב לפני ההקפאה כדי להפסיק את פעולת הליפאז. למידע נוסף כדאי לעיין ב'ספר התשובות הגדול' של ליגת לה לצ'ה העולמית La Leche League International.
טווחי זמן מומלצים לאחסון חלב אם בהתאם למקום האחסון והטמפרטורה
(לתינוקות בריאים שנולדו בזמן, על פי אתר משרד הבריאות, יוני 2011)*
ואפשר לקבל עזרה! אם יש לך שאלות כלשהן על אחסון נכון של חלב שאוב, פני ליועצת ההנקה שלך, לאחות טיפת חלב או לקופת חולים.
לחצו כאן להמלצות משרד הבריאות ממבנושא אחסון בטוח של חלב-אם.