ההנקה ואת
ייתכן שאינך מצפה לכך, אבל לידת תינוק משנה את חייך בכל המובנים. לא רק שאת חשה עייפה מחוויית הלידה, מוטלת עליך האחריות הנוספת של קיום חיים חדשים זעירים, של תינוק שמודיע לך על צרכיו כל הזמן וגוזל ממך המון זמן. למרבה המזל, הטבע הכין אותנו לשינוי הזה, ואנחנו מתאהבות בתינוקות המקסימים שלנו, ומעניקות להם ברצון את כל הזמן והאנרגיה הדרושים להם כדי לאפשר להם לאכול ולגדול. עם זאת, יש כמה בעיות שאולי תיתקלי בהן:
גודש
יש אמהות שמגלות כי כשהחלב הבשל מגיע (3-5 ימים אחרי הלידה) השדיים שלהן נעשים מלאים מאוד. הנקות תכופות עוזרות, ואם סוחטים מעט חלב ביד (כפית או שתיים) זה מקל על התינוק לקחת את השד לפיו. גם קירור השד (למשל בעזרת שקית אפונה קפואה עטופה במגבת) בין ההנקות או הנחת עלי כרוב בתוך החזיה יכולים לעזור, משום שחלק מהמלאוּת נובע מזרימת דם מוגברת אל השדיים. יש אמהות המדווחות כי חימום השדיים מקל על התחושה. בכל שיטה שתבחרי, חימום השד (בעזרת בקבוק חם עטוף במגבת/מקלחת חמה) צריך להיעשות כמה דקות לפני ההנקה.
דליפה
אמהות מגלות לפעמים שיש להן שפע חלב, ובזמן שחולף עד שאספקת החלב מווסתת את עצמה, השדיים שלהן דולפים בין הנקות. תוכלי להימנע ממצבים מביכים על-ידי הפעלת לחץ בעזרת היד ושימוש בפדי הנקה (ראי פדי הנקה רחיצים/כביסים של לנסינו ופדי הנקה חד-פעמיים של לנסינו), הלוכדים את הרטיבות ומונעים גירוי באמצעות ספיגת הלחות בתוך הפד והרחקתה מהפטמות.
דלקת שד (mastitis)
אם הבחנת בכתם אדום כואב על השד, עם או בלי גוש בתוך השד, כדאי לך לנוח, לחמם את השד ולהיניק לעתים תכופות, תוך מתן תשומת לב מיוחדת לחיבור פי התינוק אל השד. אמהות רבות מעסות את השד, מכיוון בית החזה לכיוון הפטמה מעל לאזור הכואב, ומיניקות את התינוק כאשר אפו או סנטרו מצביעים לעבר הנקודה הכואבת. סחיטה או שאיבה מהשד הכואב אחרי ההנקה כדי "לרוקן" את השד עשויה לעזור בריפויו. לפעמים יש סתימה בפתח היציאה של צינורית חלב בתוך הפטמה; חימום המקום לפני ההנקה יכול לעזור. אם אחרי 24 שעות מנוחה, חימום והנקות תכופות, את מרגישה לא טוב ו/או יש לך חום, מומלץ לבקר אצל הרופא ולקבל אנטיביוטיקה. נשים רבות המקבלות אנטיביוטיקה נוטלות במקביל גם אצידופילוס ביפידוס (תוסף מזון פרוביוטי) כדי להחזיר לגוף את החיידקים הטובים ולעזור במניעת התפתחות פטריה. אם את סובלת ממקרים חוזרים של דלקת בשד, כדאי לברר מה גורם לכך. לפעמים האשמה היא בחזיה לוחצת מדי, תיק כבד על הכתף או מנשא.
למידע נוסף על דלקת שד לחצי כאן.
כאבים בפטמות
יש אמהות הסובלות מכאבים בפטמות בזמן שהן לומדות להיניק ותינוקותיהן לומדים לינוק. ברוב המקרים, הדבר נובע מכך שהמיצוב והחיבור אינם מתאימים בדיוק לאם ולתינוק. התינוק צריך לקחת לתוך פיו חלק נכבד מהשד, כדי שהפטמה תהיה מוגנת באחורי הפה שלו. משחת לנסינו 100% לנולין טהור יכולה להרגיע את הכאב בזמן שאת מטפלת בסיבות. את הקרם לפטמות של לנסינו אין צורך להסיר לפני ההנקה, ואין לו טעם או ריח שעלולים להפריע להנקה.
למידע נוסף על כאבים בפטמות לחצי כאן.
פטריה (Thrush)
פטריות משגשגות בסביבות לחות וחשוכות, כגון אזור הפטמה, הפה או החיתול. התסמינים יכולים להיות פטמות כאובות, אדומות, מגרדות, מתקלפות או מבריקות, או שסדק בפטמה מתכסה בשכבה פטרייתית לבנה. אצל התינוק אפשר לראות רוק מבריק או כתמים לבנים על הלשון או על הלחיים, או שהוא חסר מנוחה על השד. מצד שני, ייתכן גם שלא יופיעו שום תסמינים. הכאב יכול להימשך במהלך כל ההנקה, והוא מתמיד גם כאשר מתקנים את המיצוב והתנוחה. ייתכן שתחושי כאב גם אחרי ההנקה: כאב זה מתואר לפעמים כתחושת שריפה, או כאילו שמנסים לשלוף חתיכת זכוכית דרך הפטמה. אמצעי הזהירות הטוב ביותר הוא עור פטמה שלם ללא סדקים, ונרתיק נקי מפטריות בזמן הלידה. רופאים יכולים לרשום תרופה למתן דרך הפה לתינוק ומשחה לשימוש חיצוני לאם, לשימוש בו-זמני. אם הכאב מורגש בתוך השד, ייתכן שיש צורך בתרופה מערכתית לנטילה דרך הפה. רצוי שהאם תימנע מצריכת סוכרים ושמרים. חשוב מאוד להקפיד על נקיון הידיים. הנקות קצרות ותכופות והתחלת ההנקה בצד הכואב פחות יכולות לעזור. כך גם רחצה תכופה של ידי התינוק אם הוא מוצץ אותן, והרתחה במשך 20 דקות כל יום של כל דבר שהתינוק מכניס לפיו. כדאי לכבס חזיות, מגבות וכדומה בטמפרטורה של יותר מ-50 מעלות, או לגהץ. אחרי כל הנקה יש לזרוק לפח פדי הנקה חד-פעמיים או לכבס פדי הנקה מבד.
עבודה והנקה
נשים רבות משלבות בהצלחה עבודה והנקה. אך זה מחייב תכנון ומחוייבות. יש אמהות שדואגות שתינוקן יובא אליהן להנקה במהלך יום העבודה. אחרות מצליחות להגיע הביתה כדי להיניק. יש השואבות חלב במהלך העבודה בהתאם לתכיפות ההנקות הרגילה של התינוק, מאחסנות את החלב במקרר או בצידנית קירור, והתינוק מקבל את החלב השאוב למחרת. אמהות רבות עובדות במשרה חלקית ומיניקות כל היום בימים שאינן עובדות. רוב האמהות העובדות מיניקות ממש לפני שהן יוצאות לעבודה, מיד בחזרתן מהעבודה, ובלילה. אם את חשה בלחץ מהמעסיק שלך בנוגע להחלטתך להיניק, את יכולה לציין בפניו את העובדה שתינוקות יונקים חולים פחות מתינוקות המוזנים מתחליפים מלאכותיים, כך שאמהות מיניקות מפסידות פחות ימי עבודה בגלל מחלת תינוק.
למידע נוסף על עבודה והנקה לחצי כאן.